3 tips voor energiezuinig wonen

Bespaar op uw energiekosten

De energieprijzen blijven stijgen en de normen voor het energieverbruik in woningen (EPB) worden steeds strenger. Investeren in een energiezuinige woning loont meer dan ooit; niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

​De energieprestatie van uw huis wordt aangeduid met een E-peil: hoe lager het E-peil, hoe minder u maandelijks voor uw energiefactuur betaalt. De eisen worden steeds strenger: Europa bepaalt dat tegen 2021 alle nieuwe woningen bijna energieneutraal moeten zijn, dat wil zeggen dat ze een energiepeil van E30 of lager moeten hebben en aan nog een hele reeks andere eisen moeten voldoen. Ook bij renovaties gelden er EPB-eisen voor thermische isolatie, energieprestatie, binnenklimaat en technische installaties.

Wilt u weten hoe zuinig uw woning is? Laat dan een vrijblijvende energie-audit uitvoeren. Als u een woning verkoopt of verhuurt, moet u een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen.

1. Isolatie

Hoe kunt u uw bestaande of nieuwe woning energiezuiniger maken?

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte langer vast, waardoor uw verwarmingsinstallatie minder verbruikt en uw stookkosten dalen. In de zomer blijft het binnen aangenaam koel.

Ook in een bestaand huis kan uw energiefactuur drastisch omlaag als u isoleert. Met spouwisolatie kunnen de muren zelfs geïsoleerd worden zonder ingrijpende renovatie.

2. Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde, de lucht of water. U haalt dus energie uit de natuur. Een warmtepomp heeft weinig energie nodig om de warmte via de centrale verwarming in uw woning te verspreiden of water op te warmen voor uw douche of bad. En weinig energie betekent een lagere energiekost. Een warmtepomp heeft het meeste effect als uw huis goed geïsoleerd is en vloerverwarming heeft.

EXTRA: Sinds 26 september 2015 mogen in de Europese Unie geen verwarmingstoestellen meer verkocht worden met een laag rendement omdat ze te veel energie verbruiken. Nieuwe verwarmingstoestellen krijgen een energielabel zodat u bij de aankoop meteen ziet hoe zuinig uw toestel is.

3. Zonnepanelen

Ook met zonnepanelen haalt u op een veilige en milieuvriendelijke manier (want geen uitstoot) energie uit de natuur. De terugverdientijd van uw investering bedraagt gemiddeld tien jaar: daarna is uw zonne-energie gratis!

Investeert u in zonnepanelen, denk er dan aan om het me te laten weten. Zo hebt u de zekerheid dat ze goed verzekerd zijn voor brand, storm, blikseminslag… en diefstal.
De gewestelijke premies voor energiebesparende maatregelen worden afgebouwd. Maar ook zonder premies lonen energiebesparende investeringen op termijn: u zult het merken aan uw maandelijkse energiefactuur. Hier vindt u meer informatie over premies en belastingverminderingen voor energiebesparende maatregelen:
Bent u van plan energiebesparende renovatiewerken uit te voeren aan uw huis? Zorg dan dat u goed verzekerd bent tijdens de werken. Daarna bekijken we best samen of we ook uw woningverzekering moeten aanpassen. Vraag me gerust om advies.

Gewestelijke premies

Verzekering tijdens renovatie

Bent u van plan energiebesparende renovatiewerken uit te voeren aan uw huis? Zorg dan dat u goed verzekerd bent tijdens de werken of kom langs voor een renovatielening. Daarna bekijken we best samen of we ook uw woningverzekering moeten aanpassen. Vraag ons gerust om advies!

Kerkomsesteenweg 314, 3370 Kerkom

+32 (016) 73.35.56

profinad@profinad.be

Openingsuren Kerkom
Ma: op afspraak
Di: 14u-19u
Wo: 9u-12u
Do en vr: 9u-12u - 14u-17u
Za: 9u-12u

Dorpsstraat 19, 3360 Bierbeek

+32 (016) 46.00.63

profinad.bis@profinad.be

Openingsuren Bierbeek
Ma: 9u-12u - 16u-18u
Di: 9u-11u
Wo: 9u-11u
Do: 9u-11u - 14u-16u
+ op afspraak